Pàgina:Instruccions generals sobre'l modo de preservarse del cólera-morbo epidémich (1834).djvu/31

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquesta pàgina ha estat revisada.

pres estant suat, produirá comunamènt un cólich que pocas vegadas será perillós; pero du­rant I' epidémia del cólera es mès fácil que causia aqueixa enfermedat que cap altra: y lo mateix resultará de qualsevol altre excès.

§ 45. La falta de cuydado es capas de pro­duir aqueixos danys; pero l' excès del mateix cuydado pot causarlos tambè molt grans, perque sempre es efecte de molta pòr. S' han vist en molts paysos en que ha règnat 'l cólera moltas personas qu' han cambiat de repente 'l gé­nero de vida, posantse al régimen mes sevèr pensant continuament en el perill de caurer en el mal, buscant ab ansia medis de preservarse, fènt lo major abus de tota classe de medicamènts quant sentian ó s' afiguraban que sentian algun desfici ó dolor. En cara qu' hagian estat sempre inutils èls argumènts per curar aqueixa manía que pocas vegadas deixa de produir malas conseqüencias, será convenient per preservarse d' ella, ferse carrèch que cambiar de repente 'l género de vida es sempre danyós, y que la millor regla preservativa es observar èl método acostumat en totas aquellas cosas que no sian per sí danyosas.

§ 46. Se deu parar molt l' atenció en l' habit qu' ha contrèt cada hu en son método de vida, no abandonantlo repentinament quant no sia molt irregular, regla que s' deu observar ab mès cuydado en las criaturas, donas y vèlls. Mes èls que viuen habitualment d' un modo