Pàgina:L'avar (1915).djvu/3

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquesta pàgina ha estat validada.


 En Joan Baptista Poquelin, nomenat Molière, l'autor comic més gran que ha tingut França, va nàixer a París el 15 de Janer de 1622. Fill d'un tapicer, seguí l mateix ofici del seu pare fins als vint anys, en qual edat l'abandonà pera dedicar-se al teatre. Director d'una companyia dramatica ambulant, per espai de dotze anys recorregué diversos indrets de França, improvisant composicions dramatiques (d'algunes no n queden més que ls titols) i representant-les, fixant-se definitivament a París en 1658, comptant am la protecció del rei.
 Durant la tercera representació de la darrera obra que escrigué, El malalt imaginari, en la qual feia l paper de protagonista, li agafà un atac que li impedí acabar-la, morint ofegat per vòmits de sang el 17 de Febrer de 1673, a l'edat de cinquanta-un anys.
 Les principals obres den Molière són : L'aturdit, Despit amorós, Les precioses ridicules, El cornut imaginari, L'escola dels marits, L'escola de les dònes, La critica de l'«Escola de les dònes», L'Hipocrita, Don Joan, L'Amor metge, El casament per força, El Misantrop, El metge per força, L'Avar, Les dònes savies, El marit confós, etc. Algunes d'elles van promoure molt soroll a l'estrenar-se.