Pàgina:L'avar (1915).djvu/34

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquesta pàgina ha estat validada.el seu nom, i avui l'ha d'encarar am vós a casa d'un altre, a fi de saber per vós mateix els béns am que compteu i els de la vostra familia. Estic segur que l nom sol del vostre pare facilitarà la solució.
Cleant. — I principalment sent morta la meva mare, la fortuna de la qual no m poden pendre.
Aleix. — Aquí teniu algunes condicions que ell mateix ha dictat al nostre intermediari, a fi de que us-e les ensenyi abans de tirar res endavant.(Llegint.) «Suposant que l prestamista tingui totes les assegurances, i que l'emmanllevador sigui major d'edat i d'una familia de fortuna ben solida i assegurada, nèta de censos i d'hipoteques, se firmarà un contracte davant d'un notari, el més honrat que s trobi, el qual, per més seguritat, serà escullit pel prestamista, que es a qui interessa més que l'acte s'efectui com es degut.»
Cleant. — A tot això no hi ha res que dir.
Aleix (llegint). — «El prestamista, per no carregar la seva conciencia am cap escrupol, deixarà l diner al sis per cent.»
Cleant. — Al sis per cent? Vaja. Aquest sí que es honrat! No hi ha pas motiu de queixar-se.
Aleix. — Es cert. (Llegint.) «Però, com el susdit prestamista no té en el seu poder tota la quantitat demanada i per fer un