Pàgina:La festa del blat (191-).djvu/10

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquesta pàgina ha estat revisada.
40
a. guimerà

missa d'aquelles tan series; y en acabat, la noya matexa de la casa, al mitx de les altres minyones del voltant, ab la cobla al derrera y per devanters vosaltres, que ja hi anirèu, ja, quan siga l'hora de la gresca, que més valdría que ja hi fossiu a missa!...
martinet Potser que'ns en hi anessim.
faci Hi hà temps, home.
quica Ah! També portaràn de l'iglesia els pans qu'hem fet pels pobres. Rient molt engrescada. Donchs, què't pensaves? Y un cop a la masía, la Oriola pujarà la garba a la cambra que'n diem dels avis. Y vetaquí que la penjarà al brancal de la finestra; y tot l'hivern la garba s'anirà desgranant, y'ls aucells hi trobaran pastura.
martinet Y després, tots a dinar forsa; y després, tots a ballarla.
quica Espérat, espérat. Y l'últim ball, que s'hi barreja tothom, se fa sobre les garbes qu'estenem per l'era. Y al plegar nosaltres, hi van les mules y comensa la batuda.
sebio Y per què no hi poseu la garba a la finestra de la Oriola?
quica Perque la cambra dels avis, es aqui com... un sagrari. Allí no hi dorm ningú ara que'ls pares de la Oriola son morts, Deu los tinga al cel; mes en aquell llit, que fa tant respecte, hi han nascut tots los d'aquesta casa, y en ell hi han mort al arribar la seva hora. Y aquell llit y aquella cambra, seràn per la Oriola y per lo marit que li donga Nostre Senyor; fins que també s'hi morin.
martinet A Sebio. Alsa, noy, tu! Si fossim nosaltres!
sebio Qui la pogués haver a la Oriola!
martinet Peganlti un cop. Que'm fa riure aquest trompa!
quica Y quín fàstich que'm feu! Tot ho preneu de broma.
faci Es que no riem de vos.
sebio Escoltèu, minyona.
martinet Rient. Minyona!...
quica Qui s'acosti, d'un cop d'escombra!...
martinet Donchs, no escombrarèu més ara.