Pàgina:La nacionalitat catalana (1906).djvu/33

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquesta pàgina ha estat revisada.

ció exterior, guerra y marina, vida comercial, drets individuals, comunicacions, moneda, pesos y mesures; Estat compost que fomenta la varietat, y ab la varietat la lluita, y ab la lluita el progrés, sumant totes les ventatges dels Estats petits ab la força y ventatges dels grans Estats.
 La falla capital del sistema particularista és la meteixa del federalisme: no'ns diu quines entitats hah de formar Estats petits ni quines s'han de constituir en federació, ni's preocupa del criteri ab que aquesta selecció hagi de ferse. Ens dóna un procediment d'unió o de separació segons s'apliqui a societats unitaries o a societats independents, però no'ns dóna cap criteri pera saber lo que s'ha d'unir o lo que s'ha de separar, quan procedeix la federació que uneix lo deslligat, quan procedeix la federació que deslliga lo ben unit. Particularisme y federalisme fan sempre aixó meteix: ens donen el contracte, però's descuiden de les parts contractants que han de firmarlo.
 Com un detall secundari, incidentalment, al aplicar la seva teoría a Espanya, diu-y es de tots els escriptors del període regionalista el que diu més-que'ls Estats membres del Estat compost hauríen de ser les grans regions, que havíen sigut regnes in-