Pàgina:Les plantes cultivades. Cereals (2008).djvu/252

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquesta pàgina ha estat revisada.


La planta Morfologia: gra

511 1-civada negra, 2-civada rossa, 3-civada blanca, 4-civada pelada.
1-civada negra, 2-civada rossa, 3-civada blanca, 4-civada pelada.
512 1-Grans de civada en posició dorsal i ventral, 2-Càpsula formada per les glumel·les, 3-Cariòpsides sense les glumel·les, amb pèls, 4-Grans units pel peduncle.
1-Grans de civada en posició dorsal i ventral, 2-Càpsula formada per les glumel·les, 3-Cariòpsides sense les glumel·les, amb pèls, 4-Grans units pel peduncle.

El gra de la civada està vestit. Les glumel·les poden tenir diversos colors (511): blanquinós, groc, marró clar, marró fosc, gris clar i gris fosc (quasi negre). Contràriament a la creença popular, actualment, el color del gra no indica cap avantatge per a la seva qualitat.


Les glumel·les no es troben adherides al fruit (ametlla), sinó que formen una càpsula a l'interior de la qual aquell s'hi mou lliurement. Poden representar entre el 30% i el 40% del pes del gra.


L'ametlla està recoberta de pèls fins (512), a diferència dels altres grans de cereals que no en tenen.


Quan els grans són a la inflorescència, i sovint després de ser collits, poden mantenir-se units pel peduncle (512). La presència d'aquest tipus de grans és una característica negativa en relació amb la qualitat del gra.