Pàgina:Llegendes de l'altra vida (1914).djvu/217

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquesta pàgina ha estat revisada.

 Lo Prior demana encara: « ¿Qual es la pus agra pena de purgatori? » Respos lespirit: « La flama del foch e lo fret de la neu, car les animas han a passar de las aygas de las neus a les flammas del foch. »

 Lo Prior encara demana si Deu era pus misericordios a vnas animas que a altras en purgatori. Respos lespirit, que: « Hoc, car a algunes *[f. 120] ne lexa e perdona la quarta part de la pena deguda correspondent a la sua culpa, e a altres la terça part, segons que seran stades piadosas e misericordiosas en aquest mon. E axi matex, segons que mes o menys, per lurs parents e amichs, en aquest mon son fetas pregarias, o axi matex per los sancts en lo çel. »

 Lo Prior demana encara: « ¿Quina pena has o soffers tu? » Respos lespirit: « La flamma del foch. » Al qual dix lo Prior: « Asso no sembla ver, car en les cosas creades Deu noy fa res contra natura de aquellas, car si axi fos, ladonchs seria destrouida lur natura. Mas la flamma del foch es vna cosa corporal, mas naguna cosa corporal no pot esser en tu res, en quant es incorporal. » Respos lespirit: « Al argument com tu dius que Deu no fa res contre natura de las cosas creades, algunes vegades asso fayll, car per miraclas fa moltes cosas contre natura; axi com feu dels fadrins Sidrach, Misach e Abdenago, lansats en lo foch, e gens per axo lo foch no feu res en ells. E axi com Deu, per la sua omnipotencia, salua e restaura aquells de la natural accio del foch, per