Pàgina:Lo catalanisme (1886).djvu/17

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquesta pàgina ha estat validada.


CAPITOL I.ESTAT ACTUAL DE LA NACIO ESPANYOLALo programa del catalanisme es lo meteix en totas las manifestacions de aquest.—Exemples en los terrenos literari é histórich —Pobresa de la vida nacional d' avuy.—Ignorancia é inmoralitat.—Falta de solidés en las institucions —Vicis en qué la nació espanyola va al davant de totas las demés.— Estat dels partits y collas políticas.—Impotencia mostrada per l' unitarisme.—Lo catalanisme regionalista ha de ser, ademés d'un sentiment, una convicció.—Sobra de negacions y falta de ideas positivas.


 Lo programa del catalanisme en totas sas manifestacions no pot ésser més que un: rompre las lligaduras que tenen á la nostra Regió agarrotada y subjecta, substituhintlas per los suaus y dolsos llassos del afecte que la germanor fa naixer.
 Aquest programa té aplicació al terreno politich social de la meteixa manera que als demés terrenos que s' han conreuhat fins ara. Quan, anys enrera, va iniciarse lo Renaixement literari, va tendirse tot seguit, sens haverne esment tal vegada, á posar en práctica lo programa. Lo primer que va compondre y publicar un travall literari en catalá, va rompre las lligaduras ab qué nos tenía agarrotats y subjectes la literatura castellana, y, per lo sol fet de deixondar una llengua que dormía, va oferir á las altras regions de la Península la possibilitat de substituhir aquellas lligaduras per los llassos de la germanor literaria. Lo meteix, exactament lo meteix, havía passat avans en lo terreno histórich: lo meteix, exac-