Pàgina:Los col·loquis de la insigne ciutat de Tortosa (1877).djvu/36

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquesta pàgina ha estat validada.


 F. En qué, en molts bons delmes y primicies aixi en lo terme de así com en tot lo Bisbat, sols ni ha una y en lo Priorat major que te la renda principal en uns molins de molt gran importancia.
 D. P. Dichvos que es de les coses mes belles que jo se en estos reynes de Aragó; los canonicats que valen?
 F. Los canonicats, señor, valen á la veritat poch, y segons les dignitats que cert se considerá mal en lo principi quant la masa de aquesta Iglesia se dividi que sols se segui aquest mal de restar com resten tan pobres los canonicats, que no es poca desgracia, mas seguixen altre major y vemlo cada dia per experiencia, y es que per eser les dignitats tant poderoses cada dia se nos cachen los forasters poderosos y aixi poch á poch les venim á perdre, que si nos les salven ab regresos no li restará casi ninguna en los de la ciutat lo contrari es y fora també en los canonicats encara que de molt mes valor fosen restats, puig tingueren la renda com ara la tenen en distribucions y porcions perque requereixen presencia y servitud la qual no farien tan de bona gana los forasters.
 D. P. Donchs que valen los canonicats?
 F. Valen 150 lliures.
 D. P. No es mal que ab poca cose que si ajuste poden en poble com Tortosa honradament viure perque crech yo que les provisions asi deuen ser barates.
 F. Si son y lo viure molt descarregat de obligacions y cerimonies que es una molt gran llibertad per la vida humana.
 D. P. Y lo Bisbat quant val?
 F. Valdrá nou u deu mil lleures.
 D. P. Que es burla?
 F. No hu es per cert ans bé es aixi y te la Diócesi tan estesa que es de llargaria de 30 llegües catalanes ó mes perque comensa en una vila que se diu Mayals á dos lle-