Advertència: Pregam el lector que lletgesca en veu alta tots els exemples citats en els capítols que seguexen, pera compeudre millor els sons. Els experiments descrits s'han d' efectuar amb els propis orgues vocals.
Els nombres del text se referexen a la ad- junta representació dels orgues vocals.
Capítol I.
Descripció dels orgues vocals.
§ 6. Tota parla consisteix en fer sortir ayre dels pulmons, produint al matex temps fonemes a un varis lloes del conducte que segueix la corrent d' ayre.
Entenem per fonema, tant els elements acústics de que 's compon la parla humana, com tot altre fenomen acústic produit per nostres orgues vocals, que com p. e. tossir, no s" emplea en la parla.
§ 7. L' ayre passa a través de la tràquea (1) (fr. irachée, it. irachea, al. Liiftrdhre, llat. trachea) arribant a la part superior d' aquesta, axamplada en forma d' embut: la laringe (2) (fr, larynx, nceud de la gorge, it. laringe, al. KeliUcopf, llat. larynx). Entre els tendrums que constituexen la laringe se troben dues membranes movibles, elàstiques i esten- sibles en forma de llavis, anomenades les cordes vocals (3) (fr. cordes vocales, it. corde vocali, al. Stimmhànder, llat. liganienta vocalia o ligamenta