Pàgina:Obres completes d'En Joan Maragall - Escrits en prosa I (1912).djvu/46

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquesta pàgina ha estat validada.


 Obrant i sentint junts la bellesa catalana, es van anar adonant de que era un poble amb virtut propia i de que, per disfrutar, i per estimar, i per avorrir i per lluitar no 'ls calien capitosts forasters ni ideals manllevats.
 Per això avui, que'l nostre poble's va acostant a la plena revindicació de la seva personalitat, els treballadors catalans senten més que mai la bellesa dels cants d'en Clavé i comprenen la trascendencia de la seva obra més de lo que la podien compendre'ls treballadors de quaranta anys endarrera. Per això quan senten el reclam dels artistes herèus d'en Clavé, també com fascinats se'n hi van a l'entorn perquè'ls ensenyin còm se canten are aquelles passades, i en quines de noves se fa sentir avui l' ànima catalana. Per això en aquest dia en que fa anys que'n Clavé va morir, volèm mostrar que l'esperit que'l movia es més viu que mai i va fent el seu camí.
 No us heu adonat mai de que, quan se treballa d'aire, ve molt be'l cantar, i que sembla que'l cant ajuda a la acció com el vent que mou les veles d'un barco? Doncs, cantèm i treballèm per nosaltres i per Catalunya, i per la Catalunya nova, que som nosaltres meteixos; cantèm els cants d'en Clavé que van despertar-nos, i cants nous, que'ns acabin d'aixeribir i ens aumentin les forces. Cantèm i treballèm... i bon aire!

___________