Vés al contingut

Pàgina:Origin of Species 1872.djvu/14

De Viquitexts
Aquesta pàgina ha estat revisada.
xiv
Esbós històric.

obres sosté la teoria que totes les espècies, incloent-hi l'home, descendeixen d'altres espècies. Fou el primer en fer el lloable servei d'atreure l'atenció a la probabilitat que tots els canvis del mon orgànic, així com del món inorgànic, fossin el resultat d'una llei, i no d'una interposició miraculosa. Semblà que Lamarck fou conduït a la seva conclusió sobre el canvi gradual de les espècies principalment per la dificultat a l'hora de distingir espècies i varietats, per la graduació gairebé perfecta de formes en certs grups, i per l'analogia dels productes domèstics. Respecte als mitjans de modificació, atribuí quelcom a l'acció directa de les condicions físiques de la vida, quelcom al creuament de formes ja existents, i gran part a l'ús i el desús, és a dir, als efectes del costum. Sembla atribuir totes les belles adaptacions de la naturalesa a aquest agent; com ara el llarg coll de la girafa, que li serveix per brostejar a les branques dels arbres. Però també creia en una llei de desenvolupament progressiu; i com que, així doncs, totes les formes de vida tendeixen a progressar, per tal d'explicar l'existència de productes simples en el present, sostenia que aquestes formes són actualment generades de manera espontània.[1]

Geoffroy Saint-Hilaire, com es diu a la seva Vida, escrita pel seu fill, sospità tan aviat com el 1795 que el que anomenem espècies són diverses degeneracions del mateix tipus. No fou fins el 1828 que publicà la seva convicció que no s'han perpetuat les mateixes formes des de l'origen de totes les coses. Sembla que Geoffroy confiava principalment en les condicions de vida, o el "monde ambiant", com a causa del canvi. Fou caut a l'hora de treure conclusions, i no creia que les espècies existents experimentin modificacions; i, com el seu fill afegeix, "C'est donc un problème a réserver entièrement à l'avenir, supposé même que l'avenir doive avoir prise sur lui."

  1. He pres la data de la primera publicació de Lamarck de l'excel·lent història de l'opinió sobre aquest tema d'Isidore Geoffroy Saint-Hilaire (Histoire Naturelle Générale, tom. II. p. 405, 1859). En aquesta obra, es relaten detalladament les conclusions de Buffon sobre el mateix tema. És curiós fins a quin punt el meu avi, el Dr. Erasmus Darwin, anticipà les visions i bases errònies d'opinió de Lamarck a la seva Zoonomia (vol. I. pp. 500-510), publicada el 1794. Segons Isidore Geoffroy no hi ha cap dubte que Goethe fou un defensor extrem de visions similars, com quedà demostrat en la introducció d'una obra escrita el 1794 i el 1795, però que no fou publicada fins molt després: remarcà explícitament (Goethe als Naturforscher, del Dr. Karl Meding, p. 34) que l'interrogant futur pels naturalistes serà, per exemple, com obteniren les vaques les seves banyes, i no per a què serveixen. És un exemple bastant únic de la manera en què visions similars apareixen més o menys alhora, el fet que Goethe a Alemanya, el Dr. Darwin a Anglaterra, i Geoffroy Saint-Hilaire (com ho veurem tot seguit) a França arribessin a la mateixa conclusió sobre l'origen de les espècies els anys 1794-1795.