diferències resulten ser tan lleus i graduals, que és impossible definir-les o descriure-les, tot i que, alhora, les formes extremes són prou diferents. Les races o subespècies geogràfiques són formes locals totalment fixes i aïllades, però, com que les unes de les altres no difereixen en trets molt marcats i importants, "no hi ha cap manera, més enllà de l'opinió individual, de determinar quines d'elles s'han de considerar espècies i quines varietats". Per últim, les espècies representatives ocupen el mateix lloc que les formes locals i les subespècies en l'economia natural de cada illa; però, com que hi ha més diferències entre elles que les que hi ha entre les formes locals i les subespècies, els naturalistes les classifiquen gairebé en tots els casos com a espècies reals. Tanmateix, possiblement no es poden donar criteris clars pels quals es puguin reconèixer les formes variables, les formes locals, les subespècies i les espècies representatives.
Fa molts anys, a l'arxipèlag de les Galápagos, les illes del qual són molt properes entre si, vaig tenir l'ocasió de comparar, i veure els altres fer-ho, les aus de cada illa entre elles i amb les del continent, i em va sorprendre molt com arriba a ser de difusa i arbitrària la distinció entre espècies i varietats. En els illots del petit grup de les Madeira hi ha molts insectes que l'admirable obra del Sr. Wollaston identifica com a varietats, però que de ben segur molts entomòlegs classificarien com a espècies separades. Fins i tot a Irlanda hi ha alguns animals que avui dia es consideren generalment varietats, però que alguns zoòlegs han classificat com a espècies. Alguns ornitòlegs experts consideren que la nostra perdiu d'Escòcia no és més que una raça molt marcada d'una espècie noruega, mentre que la majoria d'ells la classifiquen com una espècie no dubtosa característica de la Gran Bretanya. Una gran distància entre els llocs on viuen dues formes dubtoses porta molts naturalistes a classificar-les com a espècies diferents, però la pregunta és: quina és aquesta distància? Si la que hi ha entre Amèrica i Europa és prou gran, ho és també la que hi ha entre Europa i les Açores, o Madeira, o les Canàries? O és suficient la que hi ha entre les diverses illes d'aquests arxipèlags?
El Sr. B.D. Walsh, un distingit entomòleg dels Estats Units, ha descrit el que anomena varietats fitòfagues i espècies fitòfagues. Molts insectes que s'alimenten de plantes viuen en un tipus de planta o en un grup d'elles; alguns se n'alimenten indiscriminadament de diversos tipus, però això no els fa variar. En diversos casos, però, el Sr. Walsh ha observat insectes que, vivint en diferents plantes, presenten en el seu estat larvari o adult, o en tots dos, lleus però constants diferències de color, mida, o en la