Pàgina:Pensaments (1912).djvu/103

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquesta pàgina ha estat validada.
105
Pensaments

tants que procurin privar els llurs alumnes del major bé de la vida: la jovenesa. Més remarcable es que mai cap pare ni mare, quan no altre educador, no agi sentit remordir la consciencia per donar als fills una educació que parteix d'un principi tant maligne. Això meravellaria més encara si, ja de molt temps, per altres causes, el procurar l'anulació de la joventut no agués estat creguda obra meritoria.
 Fruit de tal conreu malefic, o s'encamina a utilitat del cultivador amb ruïna de la planta, o fa que 'ls alumnes, que han viscut com vells a l'edat florida, se tornen ridicols i infeliços, a la vellesa, volent viure com a joves; o bé, com passa molt sovint, que la naturalesa venç, i que 'ls joves, vivint com joves, malgrat l'educació, se rebel·len contra 'ls educadors, els quals, si aguessin afavorit l'ús i el gaudiment de les llurs facultats jovenivoles, aurien pogut regular-lo per medi de la confiança dels deixebles, que mai aurien perduda.

CV

 L'astucia, que es cosa del talent, s'usa moltissimes vegades per suplir l'escassesa d'aqueix talent i per vence-n major abundor en els altres.