Pàgina:Pensaments (1912).djvu/16

De Viquitexts
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Aquesta pàgina ha estat revisada.


ticular es més intl-ligent i més civilisat, s'hi veuen fantasines que són presos per esperits i són filoses, I, els extrangers, que 's guardin aquí de somriure, com ho fan a grat-scient de les nostres coses; perquè massa notori es que cap de les tres grans nacions que, com diuen els diaris, marchent à la tête de la civilisation, creu menys en els esperits que l'italiana.

V


 En los coses ocultes sempre 'y veu millor el menor nombre: en las avidants el major, Es absurde aduir el que 's nomena consèns de les gents en les qüestions metafisiques; del qual consèns no 's fa cap estima en les coses fisiques i sotsmeses als sentits, com, per example, en la qüestió del moviment de la terra i en mil altres. I, al revers, es tamerari, parillós, i, a la llarga, inutil, el contrariar l'opinió del major nombre en les materies civils.

VI


 La mort no es un mal, perquè llibera l'ome de tots els mals i, ensems amb els béns, li treu els desitjos. La vellesa es pitjor mal, perque priva de tots els plaers l'ome, deixant-li 'ls apetits, i