Pàgina:Perpetuínes (1907).djvu/59

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquesta pàgina ha estat revisada.


musica són les més eminentment populars. Les arts plàstiques requereixen pera llur execució molts anys d'estudi i molts altres d'ensaigs toscs i imperfets, essent no poca la dificultat i la multiplicitat dels medis que empleen pera arribar a una fi la qual bellesa únicament poden saborejar aquells a qui l'estudi o la natura han dotat d'un sentiment estetic depurat. No es pas així en la poesia i la musica: un moment d'inspiració crea l'artista, i les seves obres, que solament exigeixen sensibilitat pera ésser compreses i admirades, ho són instintivament per tot el poble, que en el seu entusiasme les confia a la tradició pera que aquesta les trasmeti a la posteritat.
 La poesia del poble ha estat ja pregonament estudiada i analisada per escriptors distingits: no ha alcançat la mateixa sort la seva musica, per més que a Catalunya, que en estudis d'aquesta mena porta molta aventatge al restant d'Espanya, el conegut compositor Càndid Candi hagi recullit un bon nombre d'aires populars amb els quals se veu ilustrada l'obra den Briz Cansons de la terra.
 An aquesta col·lecció s pot acudir pera admirar la simplicitat, originalitat i frescor dels motius populars: els uns, impregnats de melangia, am llurs cadences tristes i delicades fan vibrar les més amagades fibres del senti-