Pàgina:Plató - Diàlegs I (1924).djvu/140

De Viquitexts
Aquesta pàgina ha estat validada.

mins: o bé convèncer-nos o fer-ho; ell, però, no fa cap de les dues coses.
 En tots aquests retrets, et dic, Sòcrates, incorreràs, si fas el que et proposes i no en menys de grau que els demés atenesos, ans tu més que ningú.
 I si jo digués: per què això? Tal volta em renyarien amb raó, dient-me que jo sóc un dels atenesos que més especialment ha acceptat aquest compromís. bCar dirien: Sòcrates, hi ha grans proves que et plaem nosaltres i la Ciutat. Car no hauries romàs a la Ciutat molt més que tots els altres atenesos, si no t'haguéssim plagut especialment. Car tu no has sortit de la ciutat a veure cap festa forastera,[1] [llevat d'una vegada a l'Istme,] ni has anat a cap altre lloc sinó amb l'exèrcit, ni has emprès cap viatge com fan els altres homes, ni el teu desig t'ha dut a conèixer altres ciutats i altres lleis, cans nosaltres i la nostra ciutat érem prou per a tu; tan decididament ens has triat i t'has compromès a portar la teva vida ciutadana segons nosaltres, que entre altres coses has tingut infants a la ciutat, bona prova que et plaïa. Encara, en el mateix judici podies triar si haguessis volgut l'exili, i el que ara emprens sense consentiment de la ciutat, aleshores ho hauries fet amb consentiment.[2] Però tu et feies veure, aleshores, que no et sabia greu la mort, ans t'estimaves més, segons deies, la mort que l'exili; i avui sense avergonyir-te d'aquelles paraules ni preocupar-te de nosaltres, les lleis, et proposes de destruir-nos, fent una cosa que l'esclau més vil no faria: det disposes a fugir contra tots els acords i pactes segons els quals havies consentit a conduir la teva vida ciutadana. Respon ara, abans de res més, a això, si tenim raó quan diem que tu havies consentit a viure segons nosaltres, de fet, i no purament de paraula, o no tenim raó?

  1. Tots els atenesos importants anaven a veure les grans festes i jocs a Olimpia, Nemea o l'Istme. Els mots «llevat d'una vegada a l'Istme» es consideren una interpol·lació posterior suggerida potser per una tradició que Diògenes Laerci (II, 5, 7) rep de Favori, segons la qual Sòcrates hauria visitat l'Istme. Diògenes Laerci cita en el mateix passatge visites a altres llocs.
  2. Sòcrates no volgué fer la contraproposta d'exili, a la proposta de mort de Meletos, perquè deia que si els seus conciutadans no el podien sofrir menys el sofririen els altres. (Vegi's Apol. 37c i segs.). És el contrari, observa justament un editor (Owen), de la idea que «ningú no és profeta a la seva terra».