terminada, o en totes les coses tant grosses com petites? Per exemple, si algú suporta amb intel·ligència una despesa sabent que amb ella guanyarà més diners, diries que és un home coratjós?
Laq.— Per Zeus, no pas jo.
Sòc.— I si el cas és el d'un metge al qual un fill o una altra persona malalta de pulmonia, demana per beure o per menjar, i ell no es deixa tombar sinó que resisteix?193
Laq.— Tampoc aquest cas no tindria res a veure amb la valentia.
Sòc.— I a la guerra, un home resisteix i conserva l'ànim calculant intel·ligentment que d'altres correran a ajudar-lo i que l'adversari és menys nombrós i més covard que els seus propis companys, i que àdhuc la seva posició és millor. Aquest home, que resisteix amb aquesta intel·ligència i aquests recursos, diràs que és més coratjós que el que, a l'exèrcit enemic, roman a les files i resisteix?
bLaq.— Aquest darrer em sembla que és el coratjós, Sòcrates.
Sòc.— No gens menys, l'energia d'aquest és menys intel·ligent que la del'altre.
Laq.— Tens raó.
Sòc.— I ensems diràs que qui resisteix en una lluita a cavall coneixent bé l'art de muntar és menys coratjós que qui lluita sense aquest coneixement.
Laq.— Em sembla així.
Sòc.— I el mateix cas és el de qui resisteix coneixent l'art de tirar la fona o l'art de tirar la sageta o alguna altra habilitat.
cLaq.— Exactament.
Sòc.— I igualment a aquells que estan disposats a baixar en un pou i submergir-s'hi sense ésser entesos en aquesta cosa, ni en cap altra de semblant, dius que són més coratjosos que els que hi són entesos.
Laq.— Podria ningú dir una altra cosa, Sòcrates?
Sòc.— Cap altra cosa si ho pensés així.
Laq.— Jo ja ho penso així.
Pàgina:Plató - Diàlegs I (1924).djvu/246
Aparença
Aquesta pàgina ha estat revisada.