Pàgina:Relació sobre la Vall de Andorra (1838).djvu/31

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquesta pàgina ha estat validada.


sentencias proferidas per lo Jutge van als Senyors. Tot lo de alta justicia passa del Batlle al Veguer. En casos de consideracio lo Veguer convoca Corts; esto es se forma lo tribunal dels dos Veguers y Jutge ab dos comissionats destinats per lo consell de la Vall que com a vigilans de la observancia de las lleys, y privilegis assitexen a la formacio de la causa.
 Los Veguers y Batlles son los que tenen lo poder de la ecsecucio de las sentencias civils, y criminals, y en sa ausencia los Consuls, y autoritats municipals. Lo consell de la Vall te la incumbencia de cobrar tots los revinguts; de consegüen de sufragar per los gastos tot lo necessari. Axis ell cuida de pagar al butxì cuan se envia â buscar de Fransa, o Espanya per la ecsecucio de las sentencias, o per fer las ecsecutar à fòra.
 La consell de la Vall ab unio de las autoritats donan possessio al Bisbe nou, y al comissionat Apostolic en sede vacan. Al Illm nou se li demana la confirmacio dels privilegis, y los que de nou se li proposan, que solen concedir si son raonables, y confirman los dels seus antecessors. La Vall li fa un petit regalo. Tan per la recepcio del Illm com per totas las demes cosas tenen son ceremonial antic, que observan rigurosamen.
 La forsa armada consistex en los cap de casa sens