Pàgina:Remeys per la matansa de la plaga de la llagosta (1688).djvu/10

De Viquitexts
Aquesta pàgina ha estat validada.

lo cañis, y parada està al sesgo, llantse tota la espuma, y superficie de la aygua, y ab ella la Llagosta al salt, ò portell. Y en estar lo sach ple, possarni vn altra, y anarlo a buidar als valls, ò sitjes, ques tindrán prevenguts pera enterrarla: Este es lo millor enginy, y mes descansat, que se ha experimentat, y se deu fer en sos puestos, ço es hont salte la Llagosta, y mes avall de hont salte, buscant bon terreno, perque estes parades nos poden fer en totes parts, y fent les que apareixerà ser mes convenients.
 Pera est remey, y enginy, se adverteixen tres coses, es a saber, ques llanse la aygua del portell, se fará en les parets de cañis, y biga en algun brasal, que estigue ben fet, y net, y si pot ser, que vage al Riu, ò al Mar, per si acàs hi havie algun descuit en los que assistiràn, quen deixassen escapar algunes.
 La segona, y mes digna de reparo es, que per quant la Llagosta va sempre per lo fil, y corrent de la aygua, y en les sequies hi a moltes colsades hont se arrime, y se ha vist escapar molta Llagosta en aquestos puestos, y altres en que se retorne, y se rebalse la aygua; se diu, que en aquestos puestos se posaràn trosos de caña, ò bastons ben llisos, ficats en lo queixer, y a la cara de la aygua punta pera vall assi al corrent, perque desta manera les cañes, ò bastons la retornen al corrent, y al fil de la aygua, sens donarli lloch de agafarse en lo caixer, y en va. La tercera es, lo desfer los ponts, ò ferhi cremar brosa, ò estarhi algu que la desvie; perque sino sels empedeix lo pas dels ponts, sen entre per ells a les hortes.
 Tercio, ò en lo tercer temps ques deu treballar en matar la Llagosta, es quant bole; y en aquest temps lo remey es fer valls fondos, y ferles caurer en ells a la matinada, y al tart, y en dies de nuvol, que estàn torpes, y no arrenquen bolada (com se ha dit) de aquest remey se han valgut alguns Llochs.
 De altras han vsat alguns Ciutadans de esta Ciutat, com son fer fum en les heretats, y en lo fort del Sol mourer lo blat, ò ordi hont está la Llagosta, ab vna soga, y per ço nols referesch.
 Y finalment, pera vns, y altres de aquestos tres temps, ne porten molts los DD. y senyaladament Cassio Dionisio en lo tractat, que fa de Agricultura, lib. I 3. cap. I. hont refereix diferents remeis, Ioan Quiñones en lo dit cap. 3. quel rubrique de esta manera: como se remedian los daños que hazen las Langostas.