Pàgina:Viatjes de Ali Bey el Abbassi (1888).djvu/396

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquesta pàgina ha estat revisada.


 Lo Makam Hhanèffi, situat devant de las pedras d' Ismail, serveix pera 'l rito dels turchs. Consisteix en una especie de galería aislada, sostinguda per dotze pilastras, sobre tres archs de front y dos de fondo. Son plan es un paralelogram, quals costats més llarchs tenen vintinou peus tres polsadas, y 'ls petits quinze peus y mitj. La altura de las pilastras excedeix poch de la talla ordinaria d' un home.
 Dessobre hi ha altra galería d' iguals dimensions: la escala es al ángul del O.
 Lo Makam Maleki, situat devant de la Kaaba, á la part oposada á la porta, es un cuadrat de quatre pilastras, que sosté 'l sostre; te uns onze peus en cuadro. La altura de las pilastras es la mateixa que la del Makam Hhaneffi.
 Lo Makam Hanbeli, exactament semblant al Makam Maleki, se veu devant de la pedra negra.
 Los sostres d' aquestos edificis, com també lo del Zemzem y 'l de Makam Ibrahim, están coberts de plom, y tenen gran volada pera donar la sombra, y per la mateixa rahó son tan poch elevadas las pilastras.
 Tots los mencionats llochs d' oració tenen devant una barana de tres peus d' altura ab una especie de nitxo al mitj destinat pera l' imam; mes com tot ha cambiat desde la reforma dels wehhabis, los imams Hhaneffi y Hanbeli fan sa oració al peu de la Kaaba devant de la porta; l' imam Schaffi en lo Makam Ibrahim, y sols l' imam Maleki es qui la fa en son lloch.
 L' imam Hhanbeli dirigeix la oració del matí; las de mitj dia y posta del sol l' imam Hhaneffi; la de la tarde l' imam Schaffi; y la de la nit l' imam Maleki.
 Los eunuchs negres, criats y guardas de la Kaaba, s' assentan en lo Makam Hanbeli, hont tenen alguns mobles y catifas. A las horas de la oració pública, los cantors, que son també eunuchs negres, forman lo coro en la galería superior del Makam Hhaneffi.
 S'entra al clos enrajolat, hont se troban dits edificis, per sis rampas igualment enrajoladas ab pessas de cuars, y que arrencan desde las grans galerías devant de las portas Selém, Nebi, Sàffa, Udaa, Ibrahim y Aàmra. Las rampas, amples d' uns deu peus y sis polsadas, ab un peu d' elevació sobre 'l