Pàgina:Viatjes de Ali Bey el Abbassi (1888).djvu/412

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquesta pàgina ha estat revisada.

durant un quart d' hora: cada tres ó cuatre minuts reposava pera seguir després ab més forsa.
 D' aixó 's desprén que la població de la meca te de disminuhir poch á poch. Aquesta ciutat que 's veu que havía tingut més de cent mil habitants no conta avuy més que ab setze ó divuyt mil. Barris sencers hi ha fora d' ella absolutament abandonats ó arruinats; casi las duas terceras parts de casas estan deshabitadas y la major part de las habitadas se van destruhint per dintre á pesar de sa forta construcció. Las fatxadas son las únicas que 's mantenen en bon estat á fi de atraurer als pelegrins; mes las casas van cayent per falta de adops esencials y no se 'n aixecan d' altres de novas. En tota la ciutat no recordo haverhi vist cap edifici nou, fora d' un que alashoras n' aixecavan ab extraordinaria lentitut. Si segueix aquest estat en menos d' un sigle quedará la ciutat reduhida á la décima part de lo que es avuy.

CAPÍTOL XVIIIDonas. — Noys. — Llengua. — Trajes. — Armas. — Sequedat. — Casaments, naixements y enterros. — Clima. — Medicina. — Bálsam de la Meca. — Incissions á la cara.


 A la Meca las donas gosan de més llibertat que en cualsevol altra ciutat mussulmana. Tal vegada en la época d' esplendor contribuhí á pervertirlas la gran afluencia d' extrangers; y la miseria y tristesa dels habitants las han reduhit respecte al particular á una indiferencia que casi frega en abandono. Lo cert es que la opulencia y la pobresa son dos extrems igualment oposats a la conservació de las costums.
 Las donas se tapan la cara, com en Egipte, ab una tela en la que hi ha dos forats pera 'ls ulls;, pero tan grans que se 'ls hi veu mitja cara: la major part la duhen descuberta del tot.