Pàgina:Viatjes de Ali Bey el Abbassi (1888).djvu/430

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquesta pàgina ha estat revisada.

aixecá 'l camp á mitjdia, y sortí ab tan poca precaució, que 's va temer per sa seguretat.
 Encara quedavan lo baixá, los kadis y'ls pelegrins turchs, y no sabian encare quin partit pendre en aquell desordre, per que tots obravan de mala fé.
 La nit següent se passaren al servey de Saaud doscents cincuanta soldats negres del scherif.
 Los restants sortiren lo 28 de Febrer. Lo sultá Saaud se dirigí sobre Medina ab sas tropas, després d' haver instalat sos kadis, deixant segons digueren, vinticinch mil franchs d' almoyna pera 'ls empleats del temple y pobres de la ciutat. Aixís acabá sense efusió de sanch aquesta revolució política.
 Lo Beled l' Haram ó terra santa del Islam, de la que es capital la Meca, está compresa entre 'l mar Roig y una línea irregular que arrenca d' Arabog, sobre vintiuna lleugas al N. de Djedda: descriu una curva desde 'l NE. al SE., passant per Yelemlem, á duas jornadas al NE. de la Meca; desde allí per Karna, á unas vintiuna lleugas casi al E. de la capital, y vuyt lleugas al E. de Taif, que queda fora de la terra santa; d' ahont girant casi al ESO, passa per Dzataerk, y va á parar á Mehherma sobre la costa en lo port nomenat Almarsa-Ibrahim, á trenta duas lleugas poch més ó menos al SE. de Djedda: te, donchs, unas cincuanta set lleugas de llarch de NO. á SE., y vintivuyt d l ample de NE. á SO.
 Dit espay se troba comprés en la part de la Arabia, coneguda ab lo nom de El-Hedjaz ó terra de la pelegrinació, quals límits no son coneguts ab bastant exactitut pera que m' aventuri á descríurels.
 Medina y Taif fan part del Hedjaz, mes no del Beled l' Haram.
 No hi ha un sol riu en tot lo Beled l' Haram. La única aygua que s' hi troba es la d' algunas fonts petitas, y la salabrosa d' alguns pous molt fondos. La terra santa es, donchs, un verdader desert. Sols á la Meca y á Djedda es hont s' han obert cisternas pera conservar l' aygua de pluja; per lo tant es estrany trobar un jardí en tota la superfície d' aquell territori. Los camps son de sorra ó de terra dolenta, absolutament abandonada; y com no s' hi sembran blats, s' alimentan dels