Usuari:Ferbr1/El riu de les escurçanes

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca

Al riu Yabebirí,[1] que es troba a Misiones,[2] hi ha moltes escurçanes, perquè "Yabebirí" vol dir "Riu de les escurçanes". Hi ha tantes, que a vegades és perillós ficar un sol peu a l'aigua. Jo vaig conéixer un home a qui el va agullonar una escurçana al taló i que va haver d'anar coixant mitja legua[3] per arribar a sa casa: l'home anava plorant i caient-se de dolor. És un dels dolors més forts que s'en pot patir.

Com que al Yabebirí hi ha també molts altres peixos,[4] alguns homes van a caçar-los amb bombes de dinamita. Llencen una bomba al riu, matant milions de peixos. Tots els peixos que estan prop moren, encara que siguin grans com una casa. I moren també tots els petits, que no servixen per a res.

Ara be: Una vegada un home fou a viure allí, i no va voler que llencessin bombes de dinamita, perquè hi tenia llàstima dels peixets. Ell no s'oposava a que pesquessin al riu per tal de menjar; però no volia que mataren inútilment a millions de peixets. Els homes que llançaven bombes es van enutjar al principi, però com que l'home tenia un caràcter seriós, encara que era molt bo, els altres es van anar a caçar a una altra part, i tots els peixos van quedar molt contents. Tan contents i agraïts estaven amb el seu amic que hi havia salvat als peixets, que el coneixien només s'acostava a la riba. I quan ell anava per la costa fumant, les escurçanes el seguien arrossegant-se pel fang, molt contentes d'acompanyar al seu amic. Ell no sabia res, i vivia feliç en aquell lloc.

Notes[modifica]

<references>

  1. en guaraní a l'original.
  2. Província de l'Argentina.
  3. Messura de longitut antiga. Equival aproximadament a 5000 metres.
  4. L'autor va utilitzar el vulgarisme pescados.