Viquitexts:Bloqueig de pàgines

De Viquitexts

Amb la protecció o semiprotecció de pàgines, es persegueix evitar les accions vandàliques i les guerres d'edició, i la preservació de la integritat. Els administradors són els únics usuaris que poden protegir i desprotegir pàgines.

Totes les pàgines protegides les teniu disponibles a Especial:Protectedpages; i el registre de les proteccions realitzades el teniu disponible a Especial:Log/protect.

  • Una pàgina protegida és aquella que no pot ser editada, sobreescrita ni moguda a una nova pàgina per cap usuari llevat l'administrador.
  • Una pàgina semiprotegida és aquella que no pot ser editada, sobreescrita ni moguda per cap usuari no registrat, però sí per usuaris registrats.

Si desitges que una pàgina sigui protegida, o que una pàgina protegida sigui desprotegida, deixa un avís en la pàgina de discussió de la pàgina en qüestió, i argumenta els motius de tal sol·licitud, els quals hauran de ser algun dels que s'exposen a continuació.


Vandalisme[modifica]

Com la resta dels projectes de Wikimedia, Viquitexts està obert a les edicions de tothom, inclosos els usuaris que actuen de mala fe. En cas de detectar-se indicis d'allò que hom considera vandalisme, la pàgina podrà ser protegida per l'administrador durant el termini de temps que permeti evitar noves accions vandàliques.

La pàgina principal se sol protegir per ser la més visitada, i per tant, la més susceptible d'edicions de tota mena.

Altres pàgines protegides per aquest motiu les trobareu a Viquitexts:Títols protegits.

Preservació de la integritat[modifica]

Degut a la naturalesa dels projectes de Wikisource, és d'esperar que gairebé tots els textos no siguin modificats mai més. Viquitexts col·lecciona material publicat en el passat i no té sentit que sigui contínuament modificat. Això inclou errades de contingut, com les imprecissions històriques, les errates ortogràfiques i moltes altres que es troben en l'obra original. Els textos podrien ser protegits per evitar modificacions, incloses les d'usuaris amb bones intencions.

La protecció per qüestions d'integritat tindrà prioritat en les pàgines amb un "nivell de progressió" del 100%, indicació de la qualitat del text, respecte de les de nivells inferiors.

També podran quedar protegides per aquest motiu les pàgines de discussió del passat (i similars) arxivades per qüestions d'espai, obsoletes, i que cal mantenir com a referència amb el contingut íntegre.

Guerres d'edició[modifica]

Les guerres d'edicions es donen quan diferents usuaris fan modificacions alhora que desfan les edicions d'uns altres usuaris, i aquests darrers fan el mateix amb els primers. Per evitar fer mil-i-una edicions, la pàgina podrà ser protegida, i els usuaris "divergents" seran instats a discutir un text consensuat a la pàgina de discussió de l'article en qüestió. Assolit l'acord per ambdúes parts, la pàgina tornarà a ser desprotegida.

Missatges de sistema[modifica]

Totes les pàgines amb l'espai de nom "MediaWiki" estan protegides indefinidament.

Violacions de copyright habituals[modifica]

S'han donat casos en els quals una pàgina esborrada per tenir drets d'autor, és afegida novament per usuaris amb bones intencions. En aquests casos, pot resultar útil deixar la pàgina, sense el text, amb un avís que indiqui que l'obra té copyright, i protegir-la fins a l'extinció dels esmentats drets. Un exemple, I have a dream de M. Luther King.

Pàgines que no es protegiran[modifica]

Llevat situacions extremes i ben argumentades, no es protegiran les següents pàgines:

Viquitexts:Política i normes