Compareixença del president de la Generalitat sobre el confinament de Catalunya

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Compareixença del president de la Generalitat sobre el confinament de Catalunya
Joaquim Torra i Pla
Discurs del president de la Generalitat de Catalunya, Joaquim Torra, sobre les mesures adoptades sobre el confinament de Catalunya davant la pandèmia per coronavirus
 Baixa


Compareixença del president de la Generalitat

Palau de la Generalitat, 13 de març de 2020


Estimades conciutadanes, estimats conciutadans,

Ha arribat l'hora de prendre decisions complicades però necessàries. Aquests últims dies hem anunciat mesures extraordinàries per a contenir la pandèmia del Coronavirus. I tanmateix, l'evolució dels contagis, que avui ja arriben als 500, ens exigeix ser ara encara més dràstics.

Fins ara, hem limitat l'activitat i el moviment de la societat, li hem demanat abaixar el ritme per a poder atendre allò que és realment imprescindible i no col·lapsar el sistema sanitari.

Ahir vam prendre la decisió de confinar els municipis de la Conca d'Òdena, amb Igualada al capdavant. Avui pensem que ens hem d'avançar i anticipar-nos a una evolució massa ràpida de la malaltia al nostre país. I és per això que creiem que cal confinar tota Catalunya.

Es tracta de restringir la mobilitat d'entrades i sortides al país. Creiem que cal fer un pas endavant amb un confinament solidari per autoprotegir-se i, a la vegada, protegir els del nostre voltant.
Estem preparats per fer-ho. Tenim la capacitat per fer efectiu el confinament de Catalunya. No ens podem permetre el col·lapse del sistema sanitari i és per això que hem de ser solidaris amb els nostres veïns, les nostres famílies i amics, i amb tots nosaltres.

Necessitem que l'Estat espanyol acompanyi el confinament amb l'aturada de les entrades i sortides al país a través dels ports, els aeroports i el transport ferroviari. Així ho hem sol·licitat al Govern espanyol, que és qui ostenta les competències en aquestes infraestructures. Esperem la seva resposta per poder posar en marxa el confinament sencer del país.

Demano a tots els ciutadans, joves, grans, petits i vells, que evitin fer cap viatge, cap activitat, que no sigui absolutament imprescindible. És un esforç que ens ajudarà a poder actuar contra la pandèmia. L'esforç de cadascun de nosaltres és imprescindible per guanyar aquesta batalla i aturar-la. És el moment de frenar, d'aturar-nos, d'evitar els contactes i de quedar-nos a casa tant com sigui possible. Us demano aquest esforç solidari i decisiu.

Hem de confinar el país. Necessitem la col·laboració del Govern espanyol per aturar les vies d'accés que són de la seva competència. Els nostres cossos de seguretat i emergències estan preparats per fer-ho. Ho podem fer; ho hem de fer.

Vull agrair a tota la ciutadania de Catalunya l'esforç que està fent. Vull agrair la seva comprensió i la seva enorme solidaritat. Deixeu-me que ho agraeixi avui especialment als ciutadans d'Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui i Òdena pel seu exemple. Catalunya està amb vosaltres. També hem d'agrair i ho faig en nom de tot el país la feina incansable i generosa dels cossos de seguretat i emergències i del personal sanitari. Són un orgull per a tots.

Som en un moment decisiu per a tots. Un moment decisiu per Catalunya. La pandèmia ens posa a prova i demostrarem que som una societat forta, valenta, responsable i solidària.

Moltes gràcies.


Aquesta obra pertany a un organisme públic oficial que equipara les seves obres al domini públic. (Més informació...)