Constitucions de Catalunya del 1495

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Constitucions de Catalunya del 1495
les Corts Catalanes
També coneguda com la Compilació dels usatges és la primera constitució catalana impresa, encàrrec de les Corts Catalanes al rei Ferran I. Es va imprimir el 20 de febrer de 1495. El 1585 es fa una ampliació de la constitució en tres volums.
 Baixa
Constitucions de Catalunya del 1495
logo Viquipèdia
logo Viquipèdia
Informació sobre el text

Pròleg[modifica]

Com per ordinació de les corts generals del principat de Cathalunya, celebrades en la ciutat de Barcelona, per lo serenissimo Rey don Ferrando primer de gloriosa memoria a XXXI de agost any mil quatrecentes tretze fos ordonat que los Usatges de Barcelona e constitucions de Cathalunya fossen colocats en propris titols e en lenga vulgar, así que generalment per totes persones fossen enteses. E per execucio de dites coses fossen eletes certes persones per lo dit senyor Rey approbacio e consentiment de la dita cort, hauents expertesa e pratica en los drets de la terra, les quals ab molt treball e diligencia donaren obra ab tot efecte, que tots los usatges, constitucions de Cathalunya, capitols de cort, comemoracions de Pere Albert e consuetuts scrites de Cathalunya foren ab degut orde posats e per titols segons lo orde de les rúbiques del codi en lengua vulgar [...] fallint hi les constitucions e capitols de cort en diverses corts e parlaments apres fetes axí per lo Rey don Alfonso quart e per la reyna dona Marie, consort e loctinent general del dit Rey, e per lo Rey don Johan segon com per lo serenissimo senyor rey don Ferrando segón, benauenturadamenr regnant, tan utils al dit principat, e per esser cosa tan util e necessaria axí al juristes, com als notaris e procuradors e mes a tots els officials del dit principat obligats a la obseruança de aquelles...

Compilació de 1413
Tercer volum de la compilació de 1585
Primer volum de la compilació de 1702
Aquesta obra es troba sota domini públic. Això és d'aplicació per tot el món, ja que l'autor va morir fa més de 100 anys. (Més informació...)