Discurs del president Aragonès en l'acte de presa de possessió

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Discurs del president Aragonès en l'acte de presa de possessió
Pere Aragonès i Garcia
Discurs en l'acte de presa de possessió del president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès i García, el 24 de maig de 2021
 Baixa


Discurs del president Aragonès en l'acte de presa de possessió

Palau de la Generalitat, 24 de maig de 2021


Una Catalunya justa, pròspera, verda, feminista i plenament lliure.

Un país que estimi la seva gent i que es fixi com a màxima prioritat, com a prioritat ineludible, la felicitat de la seva ciutadania. De tots i de totes. Sense oblidar ningú. Sense excloure ningú. Sense deixar ningú enrere.

Aquest va ser el compromís que vaig adquirir divendres passat al Parlament com a seu de la sobirania popular de Catalunya: em vaig comprometre davant de totes les catalanes i tots els catalans a impulsar la transformació social, verda, feminista i democràtica que Catalunya necessita.

Em vaig comprometre a sacsejar el país, que necessita avançar de nou, amb tota la força, amb tota l'energia i amb tota la determinació, cap a un futur de prosperitat, de benestar, de llibertat i de felicitat per a tothom.

Em vaig comprometre a fer inevitable l'amnistia i l'autodeterminació.

M'hi vaig comprometre i avui començaré a exercir aquest compromís, com he procurat fer sempre: amb humilitat, amb empatia i amb decisió. Escoltant a tothom, treballant per a tothom. I amb una irrenunciable vocació transformadora i de futur, com és el deure del primer dels servidors públics.

Soc perfectament conscient del moment transcendent que vivim com a país i la situació és enormement complicada. A tots els nivells: sanitari, social, econòmic, en termes democràtics... Fins i tot a nivell lingüístic. Fins i tot a nivell emocional per a tanta i tanta gent.

Ho sap molt bé el Molt Honorable President Torra, a qui vull agrair la seva dedicació al país durant uns anys extremadament difícils, en els quals va haver de fer front al repte de recuperar les institucions catalanes, després del 155, va haver de fer front a una pandèmia sense precedents en la història de la humanitat i va acabar patint una injusta inhabilitació.

El sotrac és gran i durant massa temps no ens ha deixat avançar. Per això el país necessita alçar de nou el cap, i obrir una nova etapa. Amb tota la urgència i sense cap dilació.

Necessitem desbrossar el camí, sent conscients que, qui obre pas sol ser qui més s'embruta. Però toca arremangar-nos sense por de les esgarrinxades. És l'hora d'esllomar-nos cada dia com ningú, per superar els sotracs que dificulten el camí i recuperar, de nou, l'amplada que permet avançar a tothom, a tots i a totes, cap a la Catalunya pròspera, justa, verda, feminista i plenament lliure que volem ser.

No enganyaré a ningú. Amb tota la meva sinceritat: el repte que ens proposem és majúscul. És immens. Coneixem les dificultats que tenim a davant. Som plenament conscients de les dificultats que hem de superar, començant per una crisi social i econòmica que ens ofega, que posa en risc la cohesió del país i que accentua les desigualtats que divideixen la nostra societat.

Desigualtats econòmiques. Desigualtats socials. Desigualtats territorials. Desigualtats en termes de drets lingüístiques. Desigualtats per l'origen, el nostre gènere, les nostres creences, la nostra edat... Per la nostra situació administrativa, pel nostre color de la pell. Desigualtats per com estimem. Això és el que ens està dividint com a poble. I això és el que ens afebleix com a nació. I això és el que ens correspon enfortir per tal que tot el país, per tal que el país sencer, avanci cap a la plena llibertat.

Hem d'avançar de nou a partir de la recerca del bé comú. De la prosperitat compartida, del benestar per a tothom.

Comptant amb l'experiència de les generacions que ens han precedit i, sobretot, amb tota l'energia i voluntat transformadora dels joves del nostre país.

Pensant en tothom. Pensant en tots els pobles, viles, barris i ciutats del país. Sense deixar-nos a ningú. Sense oblidar cap territori.

Hem d'avançar de nou, fent progressar els drets socials i reforçant l'estat del benestar. El que atén a tota la ciutadania. Sempre. El que ens cohesiona. El que fa arribar la prosperitat econòmica a tothom. El que provoca canvis i transformacions de fons. El que busca el país sencer, la Catalunya sencera. L'autènticament transformador. L'autènticament revolucionari.

Hem d'avançar de nou a partir dels drets socials, l'estat del benestar i un model productiu al servei de les persones. Un progrés que tots i totes sabem que ha de desembocar en una república: la república catalana. Una república europea i europeista alhora. Oberta al món i compromesa amb els reptes globals. I una república al costat de la gent. Al servei de la seva gent. Al servei de la felicitat de tota la ciutadania.

Aquest va ser el compromís que em va empènyer, quan era un adolescent, a implicar-me, de la mà de molts companys i companyes, en la lluita per la justícia social i per la llibertat nacional de Catalunya. Dues lluites, per mi, del tot indissociables, i a les quals des d'avui seguiré servint des de la Presidència de la Generalitat de Catalunya.

Assumeixo aquesta responsabilitat tenint molt present el pes de la història, també de la història recent. Tenint molt present les generacions que ens han precedit. Però, sobretot, assumeixo aquesta responsabilitat amb la voluntat de projectar el país cap al futur. El primer pas és impulsar amb urgència aquestes quatre transformacions de la nova Generalitat republicana. I fer-ho amb la voluntat de recuperar la confiança entre la ciutadania i les institucions que tan forts ens fa i que tant ens ha fet avançar històricament com a país.

Avui comencem de nou. Avui iniciem una nova etapa. Comença a caminar una Generalitat nova, la d'aquesta legislatura. Que ha de ser inconformista, innovadora, transformadora, imaginativa, creativa, republicana. Amb visió de futur i amb un compromís inequívoc de fer més fàcil, amable i feliç la vida de tots i de cadascun dels ciutadans i de les ciutadanes de Catalunya.

Personalment, ho donaré tot per fer-ho possible, i, amb aquest compromís, els convido a acompanyar-me en la construcció d'aquest camí cap a la Catalunya pròspera, justa, verda, feminista i plenament lliure que volem per als nostres fills i les nostres filles.

Moltes gràcies a totes i a tots. Estic al vostre servei.

Visca Catalunya lliure!


Aquesta obra pertany a un organisme públic oficial que equipara les seves obres al domini públic. (Més informació...)