Les plantes cultivades. Cereals/Pròleg

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca


PRÒLEG
 L'Associació d'Enginyers Agrònoms de Catalunya té el gran honor de participar en l'edició d'un llibre que, sense cap mena de dubte, enalteix la nostra professió pel fet que contruibueix a millorar el coneixement d'una part de l'agronomia del nostre país.
 El Dr. Miquel Pujol i Palol és enginyer agrònom, associat i col·legiat en el Col·legi Oficial d'Enginyers Agrònoms de Catalunya des de l'any 1977. Però a partir d'ara permeteu-me que canviï el tractament de doctor pel de professor, ja que, per damunt de tot, en Miquel Pujol és un professor amb majúscules, pel seu esperit inquiet i innovador, un apassionat de l'agricultura i molt obert a compartir els seus coneixements amb els altres.
 Per la seva aula han passat milers d'estudiants que, molts d'ells, avui tenen importants responsabilitats en el món de l'ensenyament, l'administració pública o bé l'empresa privada. Personalment, jo no vaig tenir la sort de tenir-lo com a professor, però això no va ser cap dificultat, ja que els estudiants de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària de Lleida, en l'assignatura de cultius extensius del professor Carlos Cantero, van utilitzar el llibre Els cereals: generalitats, del professor Miquel Pujol, com a lectura obligada. D'això fa vint anys, era l'any 1988, eren temps en què encara no hi havia Internet, ni havia sortit el paquet Office de Windows, i trobar apunts ben mecanografiats, ben grafiats i ben editats era tot un luxe per a l'estudiant. D'això n'hauríem d'estar tots agraïts.
 De la personalitat del professor Miquel Pujol destacaríem el seu amor pel nostre país per damunt de tot, per l'agricultura i la ramaderia, i la seva dedicació a l'estudi, fet que l'ha convertit en una de les primeres autoritats acadèmiques per la seva fundada i sòlida base teòrica, així com en un perfecte coneixedor del sector agrari català, però alhora ha defugit sempre el protagonisme personal, i sempre ha volgut deixar per escrit en forma de col·leccions de llibres el que ha anat aprenent al llarg de la seva dilatada trajectòria professional.
 El llibre que teniu a les vostres mans, Cereals, és el primer volum d'una col·lecció que ens ha de permetre compartir la visió original, sintètica, gràfica i aprofundida dels cultius herbacis. I des d'aquest pròleg volem encoratjar el nostre company perquè la seva obra no s'aturi i perquè ben aviat puguin veure la llum el segon, el tercer i el quart volum d'aquesta col·lecció dedicada a les "plantes cultivades".
 Moltes gràcies, professor, per aquest nou llibre que la seva amplitud de mires, tan oberta, permet que sigui d'interès per a tothom: professors, estudiants, tècnics en exercici i lectors no especialitzats.

Josep M. Rofes i Sans
President de l'Associació d'Enginyers Agrònoms de Catalunya