Pàgina:Antologia d'autors catalans.djvu/29

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquesta pàgina ha estat revisada.
Joaquim Ayné Rabell

———————

 Nasqué a Barcelona. Desde molt jove sentí irresistible predilecció per les lletres, tant és així, que als disset anys ja publicava un fascicle de versos escrits als quinze i setze. D'aleshores ensà ha vingut conreuant el camp de la Literatura, en el que ha assolit molts triomfs en tots sos aspectes: Poesia, Teatre, Periodisme.
 Es llarga l'història literaria d'aquest escriptor. Bastarà dir, que ha dirigit i fundat bon nombre de periòdics i revistes, ha figurat en la redacció de molts altres i ha col·laborat en gaire be totes les de Catalunya i algunes de l'extranger.
 Escribint pel Teatre Català, ha estrenat al Principal, al Romea, al Novetats, a l'antic Tívoli, al desaparegut Granvía, a l'Eldorado; i en el Teatre Castellà ha estrenat a Madrid, Andalusía, Buenos Aires, Habana, etcètera, constituint totes les seves obres èxits ben francs i expontànis. Sumen en conjunt 42 les obres que ha donat a amdos teatres. Actualment té per estrenar l'alta comèdia catalana La noia rica.
 Una veritable campanya en pro de la cultura catalana va fer fundant i dirigint durant cinc anys (1900-905) la inoblidable revista Catalunya Artística, per la que desfilaren totes les eminències en arts i lletres de la nostra i altres terres, i a l'escalf de la qual es formaren o arrodoniren joves, avui noms prestigiosos, entre ells En Lluis Bagaría, l'Agustí Calvet (Gaziel), En Rafel Marquina, En Pompeu Creuhet, En Suriñac Sentíes i molts altres, morts alguns d'ells, dissortament. Aquesta