Pàgina:Antologia d'autors catalans.djvu/30

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquesta pàgina ha estat revisada.

obra de l'Ayné Rabell, era qualificada de veritable obra de cultura per col·laboradors seus, homes de tanta valua com el mestre Pedrell, qui aleshores estrenava Els Pirineus, l'Apeles Mestres, qui publicava sos grans poemes, En Ramón Casas, qui feia el sugestiu «Pel & Ploma», l'Enric Serra, qui aleshoras pintava a Roma Les joves de Ninon, En Joan Manen, qui escribia Acte, i el mai prou plorat Mossen Cinto Verdaguer, qui encare tirava una poesia a un Certamen literari presidit per l'Ayné Rabell.
 En Jocs Florals de Catalunya i de València i Concursos literaris, porta guanyats 142 premis. Fundà els Jocs Florals de Gràcia, que presidí durant set anys, per quina actuació cultural se li feu un públic homenatge en la poètica Festa d'un dels anys.
 Ha publicat varies obres literàries, entre elles, Branquillons, Poesia de la terra, Per a xics i grans i Fulles escampades. Actualment té en preparació el Llibre de la Pàtria, que sabém és esperat per tots els veritables catalans que es preocupen dels anhels de la nostra terra.
 Per a acabar, extractarém un elogi que de l'Ayné Rabell feia una revista de Catalunya. Deia: «L'obra poètica de l'Ayné Rabell, marcadament romàntica, té tota la sabor d'una obra feta en períodes d'agitació i revolta. Es per xò que pot cantar amb robusta fe el sentiment de Pàtria, al costat mateix de composicions delicadament amaroses, com les feu l'Espronceda en llengua castellana. I és per xò que l'obra de l'Ayné Rabell, contrasta un xic amb les tendencies avui imperants. No és simbolista ni tant sols decadentista; l'Ayné Rabell és dels que creuen que per a l'eterna i veritable poesia no hi valen modes, ni sectes, ni capelletes, i que per a dir grans coses en tò sencill, serveix a maravella la forma eminentment popular.»