Pàgina:Chronik des edlen en Ramon Muntaner (1844).djvu/496

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquesta pàgina ha estat revisada.


res de molts affers que a mi esdeuengren en Barbaria, perço com negu no deu parlar de si, mas si donchs no son feyts qui toquen a senyor, perque yo nous parlare de res dels affers que a mi esdeuenguessen, sino fossen feyts qui esdeuenguessen per senyor.


CAPITOL CCLVI.
Com torna la guerra del senyor rey de Sicilia e del rey Robert; e com passa lo senyor rey de Sicilia en Calabria, e pres castells e viles.

Com tot aço fo passat, no a llonch de temps, que les paus e treues que eren entrel rey Fraderich e lo rey Robert se romperen en gran colpa del rey Robert. Si quel rey Robert sapareylla de passar en Sicilia. E lo senyor rey Fraderich qui sabe aço e veya, que galees del rey Robert li hauien trencates les tonayres e presos lenys de Sicilia, passa en Calabria e pres per força la ciutat de Regol e el castell de sancta Agata e el castell de Colana, e la Mota e Silo e Labaynare e daltres llochs. E en axi lo rey Robert pensa de fer tot son apareyllament de passar en Sicilia.


CAPITOL CCLVII.
Com linfant en Ferrando de Mallorques passa en Sicilia segona vegada, e la honor que li fo feyta; e com en Berenguer de Sarria estigue ab la companya a Palerm, e en Dalmau de Castellnou passa en Calabria per capita, e pensa de garrejar.

E lo senyor infant en Ferrando, fill del senyor rey de Mallorques, qui sabe, que son cunyat lo rey Robert sapareyllaua de passar en Sicilia, apareyllas ab bona companya e anasen en Sicilia: de que lo rey Fraderich hach gran plaer, com lo vae, perço com no lauia vist, despus que passa en Romania per ell. E axi