Pàgina:El Feminisme a Catalunya (1907).djvu/7

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquesta pàgina ha estat validada.


 Ab la escletxa oberta y la invasió á la porta, crech que'l meu sexe y les meves aficions me donan dret á explayar el meu parer, y aquest, el diré ab la meva sinceritat acostumada, sens preocuparme de la excomunió que tal vegada fassin caure sobre mí, els que veuhen la nova reforma ab un visual diferent del meu.
 Aixís, comenso pera dir que no vull perdre temps parlant de si lo que s'aixeca es millor que lo que s'arruna. En primer lloch, perque les meves rahons no oposarien cap resclosa á la onada que s'acosta; y á més á més, perque les profecíes no adquireixen valor fins que'l temps les ha consagrades. Sols dintre de cinquanta anys — y avans tal volta — les generacions que vinguen, podrán judicar ab verdader coneixement de causa si la societat en general y la dona en particular haurán guanyat ò perdut en el cambi.
 Lo que avuy se pot assegurar, es que no serveix per res fer prodigis de erudició, escribint articles en diaris y revistes, ab la idea de barrar la porta á la nova evolució, fent l'enlayrat panegírich de la alta missió de la dona á la societat; de son altíssim lloch dins de la llar; de ses qualitats afectives y intelectives; dels inconvenients que'ls oficis mascles porten á sa constitució delicada; de les consecuencies que forsosament han d'esdevenir de la alteració de sa vida y de ses costums; de la pérdua de ses gracies físiques y morals... Tot aixó son pa-