més enlayrats que van crexent, y les aygues van retirantse anant d'ací y d'allà erosionant les valls y escorrentse per les conques, fins que al parar el moviment ascensional queda novament fixat el límit entre la mar y la terra ferma. ¿Què hi ha d'extraordinari en axò? ¿No ha passat milers y milers de vegades en les diferentes èpoques geològiques? ¿No passa encara avuy en certes regions volcàniques més en petit? ¿No ho podèm comprobar tots els díes en la platja de Pouzzoles?
Científicament, donchs, podèm dir que aquesta causa es més que possible, molt probablement la causanta del Diluvi bíblich. Mes, pera tenirne una seguretat humanament absoluta ens cal veure si concorda exactament ab els detalls de la relació de Moisès.
Segons aquest «se romperen totes les fonts del gran abisme y s'obriren les catarates del cel». (Gènesis, cap. VII, ver. 11), «y hi hagué pluja demunt la terra 40 díes y 40 nits» (Gèn., vers. 12), «... y's multiplicaren les aygues, y axecaren l'arca enlayre demunt la terra» (Gén., ver. 17); «y les aygues prevalesqueren molt demunt la terra: y l'arca era portada demunt les aygues» (Gén., ver. 18); «... y foren cobertes totes les montanyes altes dessota tot el cel» (Gèn., ver. 19). Després Deu «... feu venir vent demunt la terra y's abaxaren les aygues» (Gèn., capítol VIII, ver. 1); «y 'stencaren les fonts del abisme y les catarates del cel: y's pararen les plujes del cel» (Gèn., ver. 2); «y's retiraren les aygues de la terra
Pàgina:El diluvi bíblich (1909).djvu/20
Aparença
Aquesta pàgina ha estat revisada.