Pàgina:Instrucció per cultivar l'arrós de secá en las provincias d'España (1831).djvu/5

De Viquitexts
Jump to navigation Jump to search
Aquesta pàgina ha estat validada.


Entre los diferents objectes en que la sabiduria del Gobern emplea su influencia á favor de la prosperitat pú­blica, ha cridat molt particularment sa atenció l' cultiu, propagació y aclimatació en nostre Península del arrós de secá, conegut aixis perque s' sembra en terrenos elevats y en declives de algunas costas y del cual s' recullen abun­dants cullitas en nostras islas Filipinas, convensut de que s' evitan per est medi las causas qu' atacan la salubritat de las poblacions, originadas de la humitat que es indispen­sable per cultivarla d' altra manera.
 Cooperant á tant benéficas intencions l'Exm. Sr. D. Jph. Manuel de Arjona digne Asistent d' esta Ciutat de Sevilla, in­tentá fer un ensatx d' aquest productiu método en lo jardi anomenat de las Delicias, cual resultat ha estat lo seguent: habent sembrat 33 lliuras d' arrós en dos aransadas y mitja de terra [1] s' han cullit en l' espay de tres mesos y mitx la cuantitat de 25 fanecas y mitja d' arrós d' una vista, substancia y gust exquisits. [2] Tal ensatx proba d' un mo-

  1. Cada aransada equival cuasi á una faneca.
  2. També s' ha ensajat la aclimatació ó sembra del arrós de Puerto Rico, que pot aixi mateix considerarse de secá putx que son cultiu no vol altre cosa que riegos periodichs ó determinats. La primera proba ha tingut un feliz éxit y ha donat esperanzas de produir mes ab las modificacions que enseña la práctica, tant en la elecció del terreno , com en el método de regarlo.