Pàgina:La nacionalitat catalana (1906).djvu/57

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquesta pàgina ha estat revisada.

que Espanya no es la nostra patria, sinó una agrupació de varies patries; que l'Estat espanyol es l'Estat que governa la nostra com les altres patries espanyoles; que l'Estat és una entitat artificial, que's fà y's desfà per la voluntat dels homes, mentres la Patria és una comunitat natural, necessaria, anterior y superior a la voluntat dels homes que no poden desferla ni mudarla. Y definida la patria ab els seus caràcters fonamentals, se defineix Catalunya demostrant que té tots els atributs que fan la Patria o Nació.
 Uu any després vàrem poder disposar d'un diari. La Renaixensa, tenía una vida molt pobre; nosaltres plens de delit de fer, sentíem que no podíen obrirse pas les nostres reivindicacions sense una prempsa forta y llegida, y vàrem oferir al Aldavert el nostre actiu concurs a cambi de la seva promesa de gastar en millores materials del meteix diari, l'aument de suscripció y d'anunci que la nostra cooperació li portés[1].

 Les nostres campanyes varen ser d'un esperit intensament nacionalista: defugíem

  1. Vàrem entar ab aquest 's condicons à La Renaixensa, en Puig y Cadafalch, en Gallissà, en Moliner y jo. En Duràn ja hi escrivía y va seguir ab nosaltres.