Pàgina:La tramontana (1899).djvu/20

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquesta pàgina ha estat revisada.


Dor. Diuhen, Fornellá. Mes si 'l va matar ó no 'l va matar, axó está per saber.
For. En Rocalva va fugir del poble tement que l'agafessin, y may més se 'l ha vist ni s' ha sapigut d' ell. Si no l' hagués mort no hauria fugit.
Ign. Moltas vegadas las apariencias enganyan.
Dor. Si ell lo va matar, ¿com és que ningú declarés en contra seva? ¿Per qué cuan va venir lo jutge, ningú li va dir: En Rocalva l' ha mort?
Ign. En Lluis t' ho esplicaría. Ell va ser l' únich que va presenciar lo crim, y si bé al principi va callar, després ho digué al batlle.
For. Que era parent nostre. Y axó 'l va salvar, perque sabent lo que passava pel meu parent, y compadit de la mare del assessí, la vaig avisar perque fes fugir al seu fill y no l' agafessin. Si no va anar al pal, m' ho deu á mí.
Dor. En Rocalva va jurar y perjurar qu' era ignoscent, y si va fugir fou cedint als plors de la seva mare y al saber que 'l batlle volia agafarlo.
Jos. Per alguna cosa va fugir.
Dor. Pot molt lo plor de una mare.
For. Encara pot més la por á la forca. ¿Per qué fugía si era ignoscent?
Dor. Perque en Lluis l' acusava.
Jos. Casi vens á dir que l' acusava falsament.
Dor. Jo no dich res, nostramo.
For. Lo cas es que va fugir, y com lo mort no tenía família, lo batlle va dir: ¿Qué 'n treurém de tirar sobre 'l poble la mala anomenada de que un fill d' aquí ha fet un assessinat? Si acás en Rocalva tornés, allavors si que 'l denunciaria. Veus aquí perque á la causa no consta per res lo nom de 'n Rocalva.
Her. Y com sabía lo que li esperava si venía, ja 's va guardar de tornar.
Ign. Y may més s' ha sabut res de 'n Rocalva.
Dor. Deu ser mort.
Ign. ¡Si ho es, que Deu l' hagi perdonat!