Pàgina:Les plantes cultivades. Cereals (2008).djvu/164

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquesta pàgina ha estat revisada.


Què se'n fa, de la Palla? Font de biomassa
per obtenir electricitat

301 Planta de biomassa de Sangüesa (Zona Media, Navarra), 5 de maig de 2008 [1=Sector amb la caldera, la turbina i les oficines, 2=Magatzem, 3=Pati de reserva]
Planta de biomassa de Sangüesa (Zona Media, Navarra), 5 de maig de 2008 [1=Sector amb la caldera, la turbina i les oficines, 2=Magatzem, 3=Pati de reserva]

302 Restes no cremades en la combustió de la palla
Restes no cremades en la combustió de la palla

La planta de biomassa de Sangüesa (301) fou creada per Energía Hidroeléctrica de Navarra i inaugurada el 2002. Porteriorment, ha estat adquirida pel grup Acciona.
Cada any tracta 160.000 tones de palla i produeix 200.000 MWh. Com que l'energia bruta de la palla és semblant a la dels grans de cereals (4,3 Mcal/kg, equivalents a uns 5 Kwh), se n'aprofitaria prop del 30%.
En resten dos tipus de residus, els no cremats (302) i les cendres recollides totalment a la xemeneia. Ambdós són rigorosament controlats pels responsables de medi ambient i entregats a l'abocador corresponent, tot i que són interessants com a adobs.
El magatzem té capacitat per a 1.500 bales de palla, suficients per a tres dies de treball. Les bales es desplacen automàticament, des del magatzem cap a la caldera. El vapor produït per la caldera fa funcionar una turbina amb la qual s'obté electricitat.
La instal·lació també pot processar altres matèries primeres, com cultius energètics o restes forestals.