Pàgina:Les plantes cultivades. Cereals (2008).djvu/165

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquesta pàgina ha estat revisada.


Què se'n fa, de la Palla? Font de biomassa
per obtenir etanol

303 Planta de biomassa a Babilafuente (Salamanca), 12 de maig de 2008
Planta de biomassa a Babilafuente (Salamanca), 12 de maig de 2008

304 Les Plantes Cultivades. Cereals. Imatge 304.jpg

Per produir etanol a partir de la biomassa se segueixen quatre fases: 1) pretractament de la matèria primera per alliberar les fibres cel·lulòsiques del recobriment de la lignina; 2) trencament, amb enzims, de les fibres de cel·lulosa en sucres simples (sacarificació); 3) fermentació dels sucres, amb llevats, per transformar-los en etanol; 4) destil·lació de la barreja resultant per obtenir l'alcohol quasi pur.
La planta de biomassa (303) que Biocarburantes de Castilla y León preveu inaugurar a finals de 2008, situada al costat de la planta d'etanol (pàgina 23), està destinada a demostrar, a nivell industrial, aquesta tecnologia, emprant palla com a matèria primera.
De fet, la investigació se centrarà en la fase de pretractament de la matèria primera, que tindrà lloc en el cos central de la instal·lació (304). Les torres cilíndriques de la dreta es destinaran a la sacarificació i a la fermentació.
Actualment, aquesta primera fase és la més problemàtica i cara, ja que les fases segona i tercera les resolen de manera adequada els subministradors d'enzims i de llevats, respectivament, i la darrera fase ja s'està duent a terme a la planta veïna.
La capacitat de la planta és per produir 5 milions de litres d'etanol per any, emprant unes 70 tones de palla cada dia, però el rendiment bàsic admès es millorarà.
S'obtindran, com a subproductes, un residu per a pinso i substàncies químiques.