Pàgina:Llegendes de l'altra vida (1914).djvu/311

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquesta pàgina ha estat revisada.


de banya donicorn, la un gran e laltre poch. Lo troç poch es de la banya que nos havíem ja de peça, e aquest vos consellam queus aturets. Lo troç maior es de una altra banya quens ha dada ara novellament. Si altres coses volets de aquestes partides, scrivits no sen, que nos les vos trametren. La Santa Trinitat sia vostro guarda.
 Dada en Valencia, sots nostre segell secret, a .xv. dies de març del any de la nativitat de nostre senyor mcccxciiij. Rex Johannes.
 Dirigitur Comitisse de Fuxio. »

 Dels fets anteriorment exposats se'n dedueix la evidencia de que en Ramón de Perellós hagué de tenir coneixement del te.xt del Viatge d'Owein, per haver-lo degut procurar a son senyor en 1386; si és que ja no'l coneixía d'abans. Es probable que fos el text llatí original el que l'infant Joan va rebre; y, si volem interpretar el mot trelladar, de la carta del rei a la comtesa de Foix, per traduir (sovint no volía dir més que copiar), tindrem que sería encara d'un text llatí que's tractaría, el qual deuría fer traduir el rei a utilitat de sa filla. Si fos això cert (no és més que un supòsit), tampoc tindría rès que veure aquesta traducció ab la de Fra Ramón Ros de Tàrrega (§ 4), la qual datava ja de 1320.
 El rei en Joan morí impensadament en 1395. Una mort sobtosa és sempre una cosa qui té la virtut de causar impressió, y, si el mort és un personatge de nota, obre la porta a tota mena de suposicions, inclòs les més descabellades: la fantasía popular no té aturador. Varies circumstancies, donada la exaltació de les creencies religioses, propia de l'època, havien de concórrer a la formació d'una llegenda entorn del rei difunt: el gran cisma d'occident, produit per la elecció de dos papes a la mort de Gregori XI, mantingut encara en la persona de Pere de Luna (Benet XIII), que protegía decididament la casa reial d'Aragó; les disensions familiars dintre el palau, qui havíen donat lloc al rei en Joan a mostrar-se bon xic desconsiderat envers la seva marastra viuda d'en Pere, y envers els antics partidaris d'aquesta; tot això, seguit de la mort tant imprevista del rei, pogué aparèixer als ulls de la gent com una intervenció de la jus-