Pàgina:Llegendes de l'altra vida (1914).djvu/317

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquesta pàgina ha estat revisada.

regió qui compendría, poch més o menys, ademés de la part oest del Tarn, el nord de la Alta Garona, el nord-est de Tarn-y-Garona, acàs potser l'extremitat sud-est del Lot» [1].
 En quant a l'estudi literari del viatge al Purgatori y a la biografia d'en Perellós, fóra injust no reconèixer la important contribució que representen els treballs dels dos savis tolosencs; si nosaltres hem pogut afegir quelcom a lo per ells adquirit, és degut, principalment, a posseir el text català que a ells no'ls fou possible utilitzar. Els nostres bons amics Mrs. Jeanroy y Vignaux voldràn acceptar l'homenatge que desde aquest lloc ens complavem en dedicar-los, pel fruit de llurs treballs, ab tant de seny orientats.

§ 24. L' incunable català de 1486


 En la llibreria del senyor don Pau Font de Rubinat, de Reus, hi existeix, desde no fa gaires anys, un raríssim, incunable que no ha estat encara descrit per cap bibliògraf [2].
 Consta de 54 fulls, estampats en lletra gòtica de dues mides, distribuits aquells en vuit signatures: a b c8 d e a b c6. La singularitat d'oferir dos ordres de signatures, separables l'una de l'altra, faría creure que's tracta de dues obres independents (y tal vegada ho fossin); mes, en aquest únic exemplar que's coneix, el tot forma un sol cos, ab relligadura moderna, y, sobre ésser uniformes les condicions tipogràfiques d'abdúes parts, solament a l'acabar de la segona se troba un colofó redactat en termes qui el fan sense dificultat comprensiu del contingut total del volum. Heusaquí ara la composició del mateix:

 a) Foli a2.: [Tractat sobre'ls Novíssims, de Francesc Eximeniç.] Desaparegut el primer full, qui devia ésser probablement en blanc, comença el segón ab el següent encapçala-

  1. Ob. cit.; pàgs. LV y LVI.
  2. El senyor Massó y Torrents n'ha poguda haver noticia igualment que osaltres, per a la seva biografia de l'Eximeniç (Anuari de l'Institut d'Estudis Catalans, MCMXII, pàgina 656).