Pàgina:Llegendes de l'altra vida (1914).djvu/336

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquesta pàgina ha estat revisada.

Juan Perez | de Montalvan, natural de la Villa de Ma- | drid, y Notario de la Santa Inquisicion | Con las licencias necesarias. | Madrid: En la Oficina de D. Manuel Martin, | calle de la Cruz, frente de la del Pozo, donde | se ballará. Año de 1772.»
 En el segón full, sense numerar, hi ha el Acto de Contricion, y a la plana del darrera la Aprobacion d'en Valdivieso. L'obra comença en la pàgina 5 y acaba en la 112, ab els mots Laus Deo. Volum en 16.u, de 112 pàgines. (Miquel y Planas.)

 Sembla que la primera publicació d'aquest llibre data de l'any 1627; així al menys ho deixa entendre l'aprobació del doctor Martín de Jáuregui, y la data de Madrid del 21 de janer de dit any 1627; emperò no hem sabut trobar cap descripció precisa d'aital primera edició: el senyor Menéndez y Pelayo se concreta a senyalar aquella data 1627 [1]. Ja abans, un altre autor [2], qui havía estudiada expressament la bibliografía espanyola d'obres sobre el Purgatori, sols pogué referir-se a una quinta impression del llibre de Montalvàn, ab el peu de Madrid, 1628. El bibliògraf Brunet [3] també fa esment de la edició de 1627, d'altra de 1656 (igualment madrilenya) y d'altra de Sevilla, per Lucas Martin de Hermosilla, de 1695. Hi ha també nota d'una traducció francesa, per frare A. S. Chartreux, impresa a Brussel·les, per Schoeuaert, en 1638, y reimpresa a la mateixa ciutat, en 1640. Tot això en quant a la part bibliogràfica.

 Respecte al contengut del llibre de Montalvàn, heuse'l aquí sumàriament exposat:

 Dels nou capítols del llibre, en el primer se conta l'admirable vida del gloriós Sant Patrici, arquebisbe y primat d'Hibernia; el segon tracta d'algunes particularitats de l'ànima,

  1. Orígenes de la Novela; vol. I, pàg. CLXXXV.
  2. Q. Ph. Krapp (de la Universitat de Columbia, Estats Units d'Amèrica), The Legend of Saint Patrick's Purgatory (Baltimore, 1900); pàg. 11, nota.
  3. Vol. III, col. 1.845.