Pàgina:Obres completes IV - La tradició catalana (1913).djvu/450

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquesta pàgina ha estat revisada.


Obres completes IV - La tradició catalana (1913) (page 450 crop).jpg

CAPÍTOL VIII

L'escola cerverina


I

La llibertat escolar a Catalunya. — Precedents de l'Escola cerverina amb alguna noticia de les antigues Universitats de Lleida i Barcelona. — Breu referencia a l'influencia d'il·lustració exercida en nostre país per la Companyia de Jesús, i esperit catalanesc d'alguns de sos principals representants a Cervera. — La nova Universitat perd el caràcter autònom de les antigues Universitats catalanes.II

Don Josep Finestres y de Montalvo. — Sa doctrina i esperit patri.

III

El canceller D. Ramon Llatzer de Dou. — Sa doctrina i esperit patri.

IV

El doctor Jaume Balmes, encarnació de l'esperit català en la nova forma intel·lectual i social. — Sa visió del Regionalisme.


 Fonts principals d'aquest capítol: De la Instrucción pública en España, por D. Antonio Gil de Zárate. — Historia de las Universidades… en España, por D. Vicente de Lafuente. — De vita et scriptis Josephi Finestres et a Montalvo jurisconsulti Barcinonensis, in Cervariensi Academia juris civilis primarii antecessoris emeriti, Commentariorum libri IV auctore D. Luciano Gallisa et Costa Presbytero Ausetano, Cervariae, 1802. — Les obres de Finestres i de Dou a que's fa referencia en el text. — Les obres de Balmes. — Diccionari d'en Torres Amat.