Pàgina:Obres completes d'En Joan Maragall - Escrits en prosa I (1912).djvu/167

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquesta pàgina ha estat revisada.

JA HI SOM Ja hi ha ametllers florits! Es bona aquesta terra nostra, i es bona sobre tot pel cel que té al damunt! Mirèu que pels Reis florir els ametllers! Es ben be riure's de l'hivern tot just començat.
 —L'hivern comença? nosaltres que florím! Hi ha una mena d'insolencia en això que semblen dir els ametllers; una mena d'anarquia pera irritar a la natura... si no fos aquesta anarquia també natura, i més fondament natura que no pas les lleis esquifides que nosaltres li atribuim. Perque si'ls ametllers poguessin parlar, ens demostrarien que han tingut tota la rahó pera florir tant aviat; que la bondat del cel i de la terra els hi han donat tots els motius pera florir, que si alguna culpa hi ha en això no la tenen pas ells, i que ells, els anarquistes, son els veritables obedients a les lleis naturals, i que lo que cal, es no confondre la natura amb el calendari.
 Tota cosa verament gran sembla una protesta contra la llei que la regeix, però no es tal protesta sinó contra la mesquina definició d'aquesta llei, i, en el fons, una potenta afirmació d'ella que ve a destruir l'engany de la seva definició.
 L'instint del poble ho endevina prou això, i aixís