Vés al contingut

Pàgina:Obres completes d'En Joan Maragall - Escrits en prosa I (1912).djvu/289

De Viquitexts
Aquesta pàgina ha estat revisada.

ment de la santa benhaurança que'n dóna la contemplació, però que's va allunyant sempre, que no's deixa mai realisar completament.
D'aquest etern anhel de la «flor blava» n'hi havia tant en en Novalis, que en Brandés veu en ell personificat l'esperit romàntic... I si l'esperit i la sort d'un home volen dir una sola cosa, segons en Novalis meteix, en la seva vida trobarèm la mellor explicació de l'esperit romàntic.
En Frederic Leopold d'Hardenberg (que com escriptor se diguè Novalis, prenent aquest nom d'una linia colateral de la seva familia) nasquè 'l 2 de Maig de 1772 a Ober-Wiederstedt, en el comtat de Mansfeld, en la hisenda de son pare Enric Ulric Erasme d'Hardenberg, i fou el segon fill del matrimoni d'aquest amb Augusta Bernardina de Bolzig. El pare era un home de temperament enèrgic i apassionat, d'una activitat infatigable i d'una honradesa austera. Havia estudiat pera enginyer de mines; desprès serví en la cancilleria d'Hannover, i fèu la guerra dels set anys com oficial. Acabada la guerra, se retirà a Wiederstedt, i mès tard fou director d'unes salines. La mort de la seva primera muller l'impressionà moltissim: fou en una epidemia de verola que hi haguè a Wiederstedt en 1769; i ell, pera apaibagar la tempestat interior que aquesta mort li produí, se llençà heroicament a cuidar els malalts i a enterrar els morts, que tothom ne fugia; i en aquestes pràctiques acabà d'exaltar-se'l seu fort sentiment relligiós. Al cap de poc temps conegué a casa la seva mare a Bernardina Augusta i s'hi va casar. Aquesta era d'un gènit dolç i amable fins a la feblesa, sobre tot pera'ls seus fills, dels quals tot