Pàgina:Obres festives del Pare Francesc Mulet (1876).djvu/24

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquesta pàgina ha estat validada.

 Valga per lo que valga, ans de tancar aquests párrafos, res pedrém en indicarne, que per mes que'ns habém esforçat nosaltres, no nos ha segut posible l'encontrar ningún dato fidedigne que justifique la versió de que, com alguns aseguren, lo P. Francesch Mulet escrigué en prosa castellana un voluminós tractat de Teolotjia moral, que probablement, si fon aixina, no aplegaria á estamparse.

 Tal volta algun dia done encara la casolitat d'encontrar qualsevol, ab mes bona fortuna que nosaltres, lo llibre del que diem, y llavors, tindríem lo gust d'estudiar y coneixer á lo P. Μ. Francesch Mulet, no já com á poeta humoristich, sino també com á escriptor del género serio.


 Una pregunta els tenia que fer á los lectors abans de finir lo presente article:—¿Son per acás menys lliures les obres de lo famós Arciprest de Hita, los quentos de Bocacio, la Celestina de Joan de Mena y fins algunes comedies del mestre Tirso de Molina, frare mercedari, que les del P. Francesch Mulet? De segur qu'en sentit negatiu donarán sa resposta tots aquells que les coneguen.
 Obres literàries son aquestes citades, de les que tots los dies s'estan fent noves edicions, y de qu'en veritat ne seria una gran falta de ilustració y de cultura, lo voler prívarne, al públich.
 ¿Perqué, puix, deixar abandonades, donant d'aqueix modo lloch á qu'es perderen en lo mes llastimós oblit, íes festives obres de lo célebre P. Mulet?
 No veent lo motiu, hámles donat á llum, com desitjaban, y creem haberli fet altre servici á nostra literatura.

C. Llombart.