les diferències entre les diverses races de gossos hagin estat causades en domesticitat, sinó que crec que una petita part d'elles és deguda al fet que provenen d'espècies diferents. En el cas de races molt destacades d'algunes altres espècies domesticades, és plausible, i fins i tot molt evident, que descendeixen d'un únic tronc salvatge.
Sovint s'ha suposat que l'home va triar domesticar determinats animals i plantes per la seva extraordinària tendència inherent a canviar i a resistir climes diversos. No discuteixo que aquestes capacitats siguin un gran valor afegit a la majoria d'ells, però, com podia saber un salvatge, quan va domesticar un animal per primer cop, si experimentaria variacions en les generacions successives, o si sobreviuria a altres climes? Potser la poca variabilitat de l'ase i de l'oca, o l'escassa tolerància del ren a la calor, o del camell al fred, va evitar-ne la domesticació? No puc dubtar que si altres animals i plantes, tants com els actualment domesticats, i de tipus i països igualment diversos, es traguessin de l'estat salvatge i es poguessin reproduir en domesticitat durant el mateix nombre de generacions, canviarien tant com ho van fer les espècies originals dels animals i plantes actualment domesticats.
En el cas de la majoria de les plantes i animals domesticats des d'antic no és possible arribar a una conclusió clara sobre si descendeixen d'una o de diverses espècies salvatges. L'argument esgrimit per aquells que creuen en un origen múltiple dels animals domèstics és que trobem gran diversitat de races en els temps més antics, en els monuments d'Egipte i en els habitatges lacustres de Suïssa, i algunes d'aquestes races s'assemblen molt, o són fins i tot idèntiques, a les actuals. Però això solament fa endarrerir molt la història de la civilització i demostra que els animals es van domesticar en un període molt més antic que el que fins ara se suposava. Els habitants lacustres de Suïssa conreaven diversos tipus de blat i civada, pèsols, cascalls per a oli, lli, posseïen diversos animals domèstics i també comerciaven amb altres nacions. Tot això mostra clarament, com Heer ha observat, que la seva civilització estava força avançada tot i la primerenca època, i això implica, alhora, un llarg període continuat anterior de civilització menys avançada, durant el qual els animals domesticats, mantinguts per tribus diferents en districtes diferents, podien haver experimentat variacions, donant així origen a les diferents races. Des del descobriment d'eines de sílex en les formacions superficials de moltes parts del món, tots els geòlegs creuen que l'home primitiu