Pàgina:Viatjes de Ali Bey el Abbassi (1888).djvu/113

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquesta pàgina ha estat validada.
109
ali-bey el abbassí


CAPITOL XI


Scherifs de Muley Edris.—Fets dels rellotjes.—Entrada del sultá á Fez.—Missatje del sultá.—Interrogatori del gefe dels astrólechs.—Forada.—Intrigas del astrólech.—Triomf d' Ali Bey.—Compra d' una negra.—Almanach.—Sortida del sultá.—Eclipses.


 Hem vist que las cendras de Muley Edris, fundador d' aquest imperi, se veneran en son santuari de Fez, ahont també s' han establert sos descendents, mirats com la familia més ilustre del país, ab lo nom de scherifs de Muley Edris. Lo cap d' aquesta familia pren lo títol de l' Emkaddem ó l' Antich. L' emkaddem actual es un vellet venerable, nomenat Hadj Edris, lo qual administra 'ls fondos que están colocats en caixas al costat del sepulcre del sant, com també las almoynas de grans, animals, y altres efectes que 'ls habitants posan á sa disposició com á tribut; ell mateix fa la distribució entre 'ls scherifs de la tribu, la major part dels quals se mantenen ab dits fondos, encar que n' hi ha de molt richs, ja per los inmensos bens que posseheixen, ja per lo comers que fan tant ells com l' emkaddem. Es tan gran la veneració que tenen los habitants á Muley Edris, que en totas las situacions de la vida, y fins per moviment indeliberat, en compte d' invocar al Totpoderós, invocan á Muley Edris.
 Anant de Mequinez á Fez me precedí un oficial del sultá, ab una ordre d' aquest monarca pera Hadj Edris, á fi de que me manés preparar allotjament, assistirme y servirme en tot lo que necessités. En consecuencia vaig posar en sa casa al arribar á Fez: més essent tan vell que apenas pot caminar, no 's troba en estat de mourers; y per aixó son fill gran anomenat també Hadj Edris Rami, fou quin s' encarregá exclusivament de mos assumptos; y per aquesta rahó sempre que