Pàgina:Viatjes de Ali Bey el Abbassi (1888).djvu/23

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquesta pàgina ha estat validada.


VIATJES DE ALI BEY EL ABBASSI

—————————————————————————————CAPITOL I


Arribada á Tánger.—Interrogatori.—Presentació al gobernador.—Instalació d'Ali Bey á casa seva—Preparatius pera anar á la mesquita.—Festa del naixement del Profeta.—Morabit.—Visita al kadí—Despedida de son introductor.


 En consecuencia de ma resolució, havent tornat á Espanya en Abril de 1803, me vaig embarcar á Tarifa en una petita llanxa; y després atravessant l' Estret de Gibraltar, en cuatre horas vaig entrar en lo port de Tanja ó Tánjer á las deu del matí del 29 de Juny del mateix any, dimecres, dia 9 del mes rabiulaoual del any 1218 de el-hogera ó de la hégira.
 La sensació que experimenta 'l home que per primera vegada fa aquesta curta travessía, no pot compararse sino al efecte d' un somni. Passant en tan curt espay de temps á un món absolutament nou, y sense la més remota semblansa ab lo que acaba de deixar, se troba realment com trasportat á altre planeta.
 En totas las nacions del món los habitants dels paíssos limítrofes, més ó menos units per relacions recíprocas, en cert modo barrejan y confonen sas llenguas, usos y costúms; de manera que 's passa d' uns á altres per gradacions casi insensibles; pero aquesta constant lley de la naturalesa no existeix pera 'ls habitants de las duas voras del Estret de Gibraltar, los quals, ab tot y sa proximitat, son tan diversos los uns dels altras com ho seria un francés d' un xino. En nostras co-