Pàgina:Viatjes de Ali Bey el Abbassi (1888).djvu/51

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquesta pàgina ha estat validada.
47
ali-bey el abbassí

 Tota la moneda d' Espanya es corrent en lo Marrok, y 'm sembla que 'l duro espanyol, que anomenan arrial, es la especie més abundant en lo país, y son valor es molt arbitrari. Lo duro espanyol val ordinariament 12 onsas del país, y la pesseta d' Espanya 3 onsas, de manera que hi ha d' una á altra 25 per 100 de diferencia; y encare que 's cambia 'l duro per cuatre pessetas y mitja, lo qual reduheix la ganancia, aixó dona lloch á un grandíssim contrabando de moneda, ja que la major part dels barcos ó llanxas que venen d' Europa portan continuament en frau pessetas d' Espanya pera cambiarlas per duros.
 S' hi troba també molta moneda falsa que ve del extranjer, y que segons las noticias que he adquirit pot molt be haver sigut fabricada en Inglaterra. La balansa de comers es molt ventatjosa pera 'ls queviures; pero molt elevada pera 'ls objectes de fábrica. A pesar de la excelent situació del port de Tánger, son tráfech se troba reduhit á una módica exportació de queviures, á un petit comers de contrabando ab Espanya, y á algunas débils relacions ab Tetuan y Fez, ahont se fan alguns envios poch considerables d' objectes europeos. En quant al comers del Marrok en general, ja 'n parlarém ab més extensió en altre lloch. Las botigas son tan petitas, que al comerciant assentat en mitj d' ellas no li cal mourers pera arribar á cualsevol objecte y oferirlo al comprador.
 Lo terreno, que forma la base de la costa de Tánger, se compón de diferents capas de granet secundari de textura compacta ó granulosa fina. Ditas capas, inclinadas cap al orient, forman ab ell un ángul de 50 á 70 graus; son espessor es ordinariament d' un peu y mitj á dos peus; sa direcció al est-oest; y sa inclinació pera formar l' ángul es del costat del Nort.
 La distancia d' una capa á l' altra es ordinariament de dos peus, y aquest espay l' ocupa una argila poch dura que forma en la mateixa direcció capas intermediarias com á pissarras.
 Ditas capas de granet y argila s' elevan poch sobre 'l nivell del mar, puig la major alsada que d' ellas he trobat es de 30 á 40 peus; peró sa extensió es gran, puig son exactament las mateixas en lo riu de Tetuan que dista vuyt lleguas. També he notat algunas capas de granet que 's fican al mar en la